Raku workshops

Raku stoken is van oorsprong een Japanse techniek. Het werd vooral toegepast op de theekommen die werden gebruikt bij de theeceremonie.

Er is in de loop der jaren in het westen wel het één en ander aan de techniek veranderd.

Het biscuit gebakken werkstuk wordt geglazuurd, in een hout of gasoven gezet waarin de temperatuur in rap tempo naar 1000 ℃ wordt gebracht. Wanneer het werk roodgloeiend uit de oven wordt gehaald en aan de buitenlucht wordt blootgesteld krijgt het een enorme temperatuur schok. Dit veroorzaakt de craquelé in het glazuur. Het werk wordt nu in een zaagselton geplaatst, het zaagsel vliegt door de hitte van het keramiek in brand. Er gaat nu een deksel op de rookton, zo wordt de zuurstof eraan onttrokken. Hierdoor doven de vlammen en onstaat er rook, dit trekt in de craquelé en in de scherf waar niet is geglazuurd. Hierdoor krijgt het die mooie zwarte craquelé en zwarte vlakken. Rest alleen nog het werk schoon te schrobben en te genieten van het resultaat.

Raku stoken 1 dagdeel

Het is de bedoeling dat je biscuit gestookt werk meebrengt. Geen draaiklei, enkel klei met chamotte! Niet meer dan twee stuks, max 25 cm hoog en 15 cm breed/doorsnee. Je glazuurt het werk met een of meerdere glazuren van jouw keuze die hier aanwezig zijn. Terwijl wij koffie, thee of iets anders nuttigen zal het werk in de oven gedroogd worden om daarna in de raku oven gestookt te  worden. Hierna zal het werk verplaatst worden naar de rookton. Het leukste komt daarna, schrobben en het resultaat bekijken.

 

Wil je alleen werk komen stoken dan kun je contact met mij opnemen om een afspraak te maken.

 

 

 

Kosten: € 35,00 

1 dagdeel, ongeveer 4 uur

Dit is inclusief:

glazuur en stoken

koffie of thee met wat lekkers

 

Max 6 personen

 

 

 

Kosten: € 15,00 

Raku stoken 1 dag

 Je maakt een werkstuk van Raku extreem klei. Dit is een klei met 60% chamotte dat dezelfde dag gestookt kan worden.  De maximale afmeting bekijken we ter plekke, dit is een beetje afhankelijk van het aantal deelnemers. Als de werkstukken klaar zijn gaan ze zo'n anderhalf uur de oven in op 150 graden. Ondertussen is het dan wel tijd voor de lunch.

Na de lunch glazuren we de stukken van extrem klei waarna deze weer moeten drogen in de oven.

Nu is er eventueel tijd om een meegebracht biscuit gebakken en geglazuurd stuk te stoken. Geen draaiklei, enkel klei met chamotte! Maximale afmeting 25 cm hoog 15 cm breed/doorsnee.

Na het schoonmaken bekijken we de resultaten onder het genot van een drankje.

 

 

Kosten € 65,00

Dit is inclusief:

klei, glazuur,

ovendrogen en stoken,

koffie, thee, fris

uitgebreide lunch

drankje na afloop.

 

Max 6 personen 

Raku weekend

Spreekt het bovenstaande je aan maar wil je meer tijd hebben of wil je er gewoon even tussenuit en daarbij een leuke workshop volgen dan is het Raku weekend misschien iets voor jou. Je maakt in alle rust 1 of 2 werkstukken van de extreem klei, en je glazuurt het.  Er is ook gelegenheid om biscuit gebakken werk mee te nemen, dit te glazuren en te stoken. Geen draaiklei, enkel klei met chamotte!).

Dit alles vindt plaats in ons kleine paradijsje waar rust, ruimte en natuur de boventoon voeren.

Je overnacht in 1 van onze eenvoudige maar sfeervolle gastenkamers en we verwennen je met heerlijke maaltijden.

 

Voor het Raku weekend geldt een max van drie personen behalve als je met een groepje komt en de kamer wil delen. Dan zijn het max vijf personen.

 

 

 

Kosten: € 175,00

Dit is inclusief:  

alle materialen en stookkosten

1 overnachting

1 ontbijt

2 keer lunch

1 diner

hapjes en drankjes

page loading